Rudolf Dreikurs ne invata cat de important este ca in relatia cu copiii sa fii bun, dar in acelasi timp si ferm. Bunatatea este importanta pentru a arata copilului respect. Fermitatea este importanta pentru a arata respectul pentru ceilalti si totodata necesara pentru o situatie ce cere asta. Metodele autoritare de obicei sunt lipsite de bunatate. Metodele permisive sunt lipsite de fermitate.
Bunatatea si fermitatea sunt esentiale in Disciplina Pozitiva. Sunt multi parinti si profesori ce se lupta cu acest concept din mai multe motive. Unul dintre motive ar fi acela ca ei nu considera ca trebuie să fii bun cu un copil ce “a depasit orice limita”. Din nou, as vrea sa intreb: daca adultii vor ca cei mici sa-si controleze propriul comportament, este prea mult sa ceri in acceasi masura adultilor sa invete la randul lor sa-si controleze comportamentul? De cele mai multe ori adultii sunt cei care ar trebui sa-si ia o mica pauza pozitiva (positive time-out) pana cand “se simt” mai bine astfel incat “sa poata” face lucrurile mai bine. Un alt motiv pentru care adultii au dificultati in a fi buni si fermi in acelasi timp este pentru ca nu știu cum arata aceste doua lucruri: bunatatea si fermitatea. Ei pot fi blocati intr-un cerc vicios in care sunt prea fermi cu cel ce supara pentru ca nu stiu ce altceva sa faca; si sunt prea buni pentru a se revansa oarecum pentru ca au fost prea fermi. Una dintre cele mai mari greseli pe care unii parinti si profesori o fac este atunci cand considera ca Disciplina Pozitiva devine prea permisiva, pentru ca ei nu vor sa fie asprii. Aceeasi gandire gresita este folosita si in situatiile in care ei considera ca sunt buni atunci cand fac copilului pe plac, sau cand il salveaza sau il protejeaza de toate dezamagirile cu care copilul s-ar putea confrunta. Asta nu inseamna a fi bun, ci a fi permisiv. A fi bun inseamna a arata respect copilului si tie insuti. Nu aratam respect daca rasfatam copiii. Nu aratam respect daca ii salvam de toate dezamagirile, deoarece ei nu mai au oportunitatea de a-si dezvolta “muschii dezamagirii”. Este vorba de respect atunci cand le validam sentimentele : “Stiu/imi dau seama ca esti dezamagit (ori nervos, ori suparat etc.)”. Totodata, aratam respect copiilor atunci cand avem incredere ca vor trece peste dezamagiri, dezvoltandu-si astfel anumite capacitati in acest proces.Un mijloc minunat de a aplica acest principiu al Bunatatii si Fermitatii este sa folositi fraza: “Te iubesc, si/iar raspunsul este << nu >>”.Bibliografie:
Dr. Jane Nelsen and Mary Melsen-Tamborski, 2011, I love you and the answer is „No”, Positive Discipline
Va recomandam de asemenea Disciplina Pozitiva de la A-Z – 1001 solutii pentru problemele de parentaj de zi cu zi
Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totală sau partială a textului se pedepsește conform legilor în vigoare.