Interactiunile sociale timpurii faciliteaza atat dezvoltarea socio-emotionala a copilului cat si dezvoltarea limbajului si a abilitatilor sale de comunicare. In primii trei ani de viata aceste interactiuni favorizeaza explozia rapida a vocabularului si achizita de noi cunostinte prin procesul numit atentie impartasita.
Atentia impartasita presupune ca in prima faza atentia ambilor actori sa fie indreptata spre un singur obiect pentru ca mai apoi, prin pointing adultul sa ofere explicatii despre obiectul respectiv, iar copilul sa ofere comentarii pe baza caracteristicilor obiectului. Acest proces favorizeaza in primul rand interactiunea sociala si, in al doilea rand, dezvoltarea limbajului copilului. Atentia impartasita este un proces fara de care achizitionarea de cunostinte noi nu ar avea loc atat de fluent; cand parintele ii comunica denumirea unui obiect nou copilului, invatarea se produce doar atunci cand ambii actori se uita la acelasi obiect tinta si incep sa ofere explicatii si comentarii pe baza acestuia.
Atentia impartasita cunoaste mai multe stagii, optimizandu-se in jurul varstei de 18 luni cand copiii pot detecta obiectul despre care se vorbeste chiar daca nu este in campul lor vizual (de exemplu, obiectul este in spatele lor), cand cei mici incep sa foloseasca cuvinte pentru a atrage atentia adultului si cand realizeaza ca un scop poate fi atins prin mai multe comportamente.
Ce am invatat azi?
ü Dezvoltarea socio-emotionala si a limbajului incepe inca din primii 3 ani de viata
ü Pentru achizitionarea rapida si eficienta de cuvinte noi, parintii si copiii trebuie sa se angreneze in procesul de atentie impartasita
ü Strategii de atragere a atentiei copiilor: pointing, schimbarea tonalitatii vocii
ü Copiii de 1 an jumatate inteleg ca un scop poate fi atins prin mai multe comportamente
Suport media:
http://www.youtube.com/watch?v=mUnzHATOgQM
Teorie vs. Practica
In teorie, practica e simpla.
Te invit sa testezi acest concept cu ajutorul cartilor de joc cu animale, meserii sau cladiri celebre oferite de Sofia si prietenii sai.
Pune in practica ce ai invatat si anunta-ne cum a mers. Iti tinem pumnii!
Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totala sau partiala a textului se pedepseste conform legilor in vigoare.