“Ce e asta? Ce e asta?” – o întrebare pe care un copil de 3 ani o pune parintelui sau de nenumarate ori.

Copiii sunt niste omuleti foarte curiosi. Ei exploreaza, întreaba, se minuneaza, intr-un cuvant – sunt curiosi. Prin toate acestea ei invata. Inca din momentul nasterii, probabil chiar si inainte, oamenii sunt atrasi de lucrurile noi. Cand suntem curiosi despre un lucru cu totul nou, vrem sa exploram. Iar in timp ce exploram, descoperim.

De exemplu, prin simplul fapt ca inchide si deschide lumina becului din camera, copilul invata despre cauza si efectul actiunii sale; turnand apa intr-o duzina de recipiente de diverse marimi si forme, pe podea sau chiar pe haine, un copil de 4 ani invata preconceptul de masa si volum. El descopera de asemenea gustul acru al lamaii, caldura generata de un radiator sau senzatia rece produsa de gheata.

Ma intreb, este o minunata carte pentru copii, scrisa de Annaka Harris si ilustrata de John Rowe.

Ma intreb

Explorati si pasiti impreuna cu cel mic in lumea lui “nu stiu”.

Ma intreb este un instrument pe care parintii si profesorii il pot folosi pentru a-i ajuta pe cei mici sa:
1. sa invete sa identifice sentimentul de incertitudine si sa-si dezvolte un limbaj pentru a vorbi despre acest lucru
2. sa devina constienti de sentimentele positive asociate cu lipsa de cunoasterea – teama si entuziasm in acelasi timp
3. sa invete sa spuna “nu stiu” cu incredere, si nu cu jena sau teama
4. sa invete sa puna intrebari
5. sa inceapa sa-si dezvolte capacitatea de a genera teorii fara a se cenzura
6. sa invete de la parinti sa spuna “nu stiu”, prin modelarea comportamentului, aceasta fiind cea mai puternica metoda prin care cei mici pot invata

Psiholog Dr. Raluca Anton:

Duminica e timp pentru familie si copii!
Si pentru ca nu de mult am scris un articol despre cat de important este sa ii invatam pe copiii nostri sa citeasca, vin azi cu o propunere de carte: „Ma intreb” este o carte scris de Annaka Harris si ilustrata extraordinar de frumos de John Rowe – cred ca este cartea pentru copii cu cele mai frumoase ilustratii pe care le-am vazut vreodata. A spune „nu stiu” nu este rau, e normal sa nu stim anumite lucruri, e normal sa avem incertitudini incercand astfel sa cautam raspunsuri.

Irina Petrea, SuperNanny:

“Ma Intreb”… cum am creste fara curiozitatea si candoarea copilariei care sa ne deschida mintea si sufletul catre cunoasterea universului din afara si dinlauntrul sinelui nostru? Ma Intreb cum am trai daca am detine toate raspunsurile la toate intrebarile si daca toate misterele ar fi dezlegate? Frumusetea mintii omenesti este ca fiecare raspuns genereaza multe noi intrebari, iar frumusetea vietii este ca acest proces nu se incheie niciodata. Mereu va ramane ceva de descoperit, mereu va ramane ceva de neinteles. Fiecare generatie sporeste frumusetea si misterul acestei lumi, iar frumusetea si simplitatea acestei carti este ca surprinde tocmai acest adevar.