Acum mulți ani, Vygotsky afirma că joaca îi ajută foarte mult pe copii atunci când vine vorba de stabilirea relațiilor sociale. Joaca are un rol important pentru construirea competențelor sociale, a încrederii în ceilalți și în propria persoana. Aceste competențe sunt esențiale pentru funcționarea în mediul social, fie ca e vorba de gradinițe, școli sau munca depusă ca persoane adulte.
Pentru copiii cu dificultați emoționale sau comportamentale, joaca poate fi critică. Cercetătorii au arătat că, copiii ce au suferit diverse traume (din partea părinților sau a mediului în care au trăit) pot utiliza joaca ca mod de a reduce efectele stresului. Spre exempul, copiii cu autism nu au foarte bine dezvoltate abilitățile sociale, acest lucru  limitându-le antrenarea în jocul simbolic. Cercetătorii recomandă ca intervențiile ce au la bază joaca (terapia prin joc), să fie facute constant pentru a ajuta copiii să treacă peste aceste limitări sociale.Joaca este foarte importantă pentru copii pentru autoreglare și pentru îmbunătățirea abilităților de a-și controla propriile comportamente și emoții. Berk, Mann si Ogan afirmau: “Autoreglarea este centrală pentru ceea ce înseamnă a fi om – alegerile ce le facem, luarea deciziilor, dobândirea unor procese cognitive și moralitate”. Spre exemplu atunci când copilul reușește să se calmeze singur când este agitat, arată o dezvoltare a proceselor și abilităților de auroreglare. Joaca, este locul în care cei mici își exersează aceste abilități.

Spre exempu, atunci când părinții sau educatoroii fac jocuri de rol, copii învață cel  mai bine să se autoregleze emoțional. Pentru a face asta, copiii au nevoie să privească jocul dintr-o altă perspectivă și să joace după regulile de la o clasă, spre exempul. Totodată, încep să internalizeze cuvinte ce-i ajută să-și controleze izbucnirile. Fă-i să înțeleagă și să creadă că joacă după anumite reguli. Totodată, copiii folosesc joaca ca pe un instrument pentru a trece peste emoțiile ce le simt, a ști să le perceapă, să le eticheteze ca mai apoi să le știe gestiona.

Cred că nici unul dintre noi nu este indiferent la efectele ce le poate avea timpul puțin petrecut în familie. Pentru că joaca și momentele de relaxare sunt centrale pentru starea noastră de bine emoțională de pe parcursul vieții, hai să încercăm să ne oferim timp și pentru aceste aspecte.