Relatiile cu parintii  in adolescenta sunt caracterizate de  tendinta de a avansa inspre o autonomie crescuta. Cand vine vorba de comportamentul parental, controlul reprezinta o dimensiune semnificativa, in special in perioada adolescentei. Acesta se refera la reglarea excesiva a activitatilor zilnice ale copilului, protectie exagerata si instruirea modului de a gandi si de a actiona.

In literatura de specialitate se vorbeste despre control psihologic si control comportamental. Acesta din urma se refera la  fixarea unor reguli si limite, precum si administrarea pedepselor in cazul in care adolescentul are un comportament indezirabil. Se pare ca acest tip de control este considerat necesar in reglarea competentelor sociale in adolescenta. De asemenea, controlul comportamental este asociat si cu performante academice crescute ale adolescentilor.

In ceea ce priveste celalalt tip de control, cel psihologic, situatia este diferita. Acesta  implica verificarea gandurilor si emotiilor adolescentului, utilizand inducerea starii de vina, anxietate, rusine si presupune si lipsa manifestarii afectiunii parentale. Consecintele acestei practici parentale sunt dintre cele mai daunatoare pentru adolescent, avand in vedere faptul ca, de-a lungul vietii, adolescentii pot dezvolta depresie, anxietate, pot avea comportamente delincvente, pot face abuz de substante, iar performantele academice pot scadea.

Avand in vedere aceste aspecte, s-au facut eforturi consistente pentru a investiga legatura dintre stilurile parentale si predispozitia spre diverse tulburari la adolescenti. Dovezile stiintifice sprijina stilul parental autoritativ, in detrimentul unui stil permisiv sau autoritar. Parintii ghidati de un stil parental autoritativ ofera indicatii clare si ferme copiilor, fara sa neglijeze insa afectiunea si flexibilitatea.

Asadar, sa nu uitam ca un context in care parintii comanda, iar copiii asculta, poate fi, de multe ori, cel mai la indemana instrument, dar si cel mai daunator pentru dezvoltarea socio-emotionala a copiilor nostri. De aceea, cea mai buna abordare este prin disciplina pozitiva.

Va recomandam, in acest sens, o carte utila pe care o puteti gasi la Magazinul Playful Learning Jucarii Educationale de pe str. Tache Ionescu nr 20 sau pe http://playfullearning.ro/jucarii/:

  • Disciplina Pozitiva de la A-Z – 1001 solutii pentru problemele de parentaj de zi cu zi

Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totala sau partiala a textului se pedepseste conform legilor in vigoare.