Este scrisă de Annaka Harris, cu minunate ilustrații create de John Rowe.Mă întreb este un instrument pe care parintii si profesorii il pot folosi pentru a-i ajuta pe cei mici sa:
1. sa invete sa identifice sentimentul de incertitudine si sa-si dezvolte un limbaj pentru a vorbi despre acest lucru
2. sa devina constienti de sentimentele positive asociate cu lipsa de cunoasterea – teama si entuziasm in acelasi timp
3. sa invete sa spuna “nu stiu” cu incredere, si nu cu jena sau teama
4. sa invete sa puna intrebari
5. sa inceapa sa-si dezvolte capacitatea de a genera teorii fara a se cenzura
6. sa invete de la parinti sa spuna “nu stiu”, prin modelarea comportamentului, aceasta fiind cea mai puternica metoda prin care cei mici pot invataDin notele autoarei…
Eu cred că unul dintre cele mai importante daruri pe care le putem oferi copiilor noștri este încrederea în ei pentru a putea spune “nu știu”.Este baza de la care noi începem cercetarea asupra lumii înconjurătoare: punând întrebări, luându-ne timpul necesar pentru a înțelege răspunsurile și căutând noi răspunsuri când cele pe care le aveam nu par să ne mai mulțumească. Sentimentul de a nu ști este de asemenea baza curiozității.
Înainte ca fiica mea să împlinească 2 ani, ea a început să ignore întrebările la care nu știa să răspundă. Apoi a trecut la a da răspunsuri pe care le știa a fi false. Am realizat atunci că a crescut obișnuită să fie recompensată verbal de fiecare dată când răspundea corect la o întrebare, și a fost, normal, mai puțin interesată de schimburi care nu duceau la astfel de recompense.
Dar am realizat de asemenea ceva mult mai important: nu am invățat-o să spună “nu știu”, ca să nu mai vorbim de recompense verbale atunci când spunea asta. În toate tipurile de învățare, învățare socială și emoțională, copiii au nevoie de ajutorul nostrum să identifice cât mai multe sentimente pe care le experimentează: “Oh, costumul lui Batman te sperie.” sau “Știu, te simți trist când mămica pleacă.” Astfel că, am căutat o carte pentru copii care ne-ar ajuta să le vorbim copiilor despre experiența de a nu ști, dar nu am găsit una.
Trăim într-o societate în care oamenii se simt inconfortabil când nu au un răspuns. Copiii nu sunt învățați să spună “nu știu”, și sincer, acest comportament nici măcar nu este modelat pentru ei.
Ei văd prea des cum adulții evită întrebări sau născocesc răspunsuri, fie din jenă sau teamă, și asta vine cu un preț.
Când copiii sunt rușinați sau când le este teamă să-și manifeste un sentiment necunoscut, ei sunt preocupați mai degrabă de a scăpa de disconfort, decât de a fi motivați să învețe. Acest lucru le răpește bucuria curiozității. Haideți să acordăm importanța meritată sentimentelor de curiozitate ale copiilor noștri, deoarece aceasta reprezintă fundamentul pentru toate tipurile de învățare. Haideți să-i învățăm pe copii să spună “nu știu” și să-i ajutăm să înțeleagă puterea din spatele acestui “nu știu”. Haideți să vorbim cu ei despre ce simțim atunci când nu știm ceva. Și nu în ultimul rând, haideți să fim sinceri cu copiii noștri în ceea ce privește limitele propriilor noastre cunoștinte.
Există atât de mult lucruri la care putem să încercăm să găsim răspunsuri împreună și…
despre care să ne întrebăm!
Dacă doriți să pășiți împreună cu cel mic în lumea lui “nu știu”, așteptăm cu drag comenzile dumneavoastră.
Mă întreb poate fi comandată de pe site-ul nostru, www.jucariieducationale.ro sau la numărul de telefon 0727.839.852