Cu mult inainte ca limbajul scris sa devina metoda formala de a transmite informatii, povestile transmise prin viu grai erau folosite ca mijloc de comunicare a cunostintelor, informatiilor si traditiilor din generatie in generatie. O echipa de cercetatori in neurostiinte au descoperit ca povestile stau la baza constiintei umane deoarece structura lor oglindeste modul logic in care actiunile se succed in memorie.

In decursul istoriei povestile au fost utilizate pentru a calma, a vindeca, a inspira. O poveste devine terapeutica atunci cand il provoaca pe cititor sa isi schimbe modul de intelegere intr-unul nou si sanatos, astfel stimuland o schimbare pozitiva in modul de a gandi, emotii si/sau comportament si/sau in vindecarea unei rani psihice.
Iata cateva exemple de cum anume putem folosi povestile terapeutice si cateva beneficii:
–          Puteti invata copiii diferite modalitati de comunicare prin lecturare, jocuri de rol, intrebari si raspunsuri pe baza textului, scoaterea ideilor principale din text, morala povestii, etc.
–          Putem dezvolta gandirea, imaginea de sine, abillitatile sociale si de relationare prin punerea in sceneta a unora dintre povesti.
–          Pot fi folosite ca si material didactic in scopul dezvoltarii capacitatii de exprimare corecta din punct de vedere gramatical, in scopul exersarii capacitatii de comunicare.
–          La fel de bine le putem utiliza ca material didactic in scopul extinderii interesului pentru carte si citit.
–          Povestile terapeutice pot fi folosite in scopul constientizarii mesajului vorbit/scris.
–          Prin utilizarea povestilor terapeutice putem facilita dezvoltarea abilitatilor de interactiune pozitiva cu copiii de varsta apropiata.
–          Povestile terapeutice ajuta la recunoasterea si exprimarea adecvata a unei varietati de emotii si sentimente.
–          Aceste povesti terapeutice pot fi folosite in cabinetele psihologice, la gradinita, scoala sau chiar acasa, si pot fi adaptate in functie de problema cu care va confruntati.
–          Povestile pot fi folosite atat de/pentru copiii cat si de/pentru adulti.

Teorie vs. Practica
In teorie, practica e simpla.
Te invit sa testezi acest concept cu ajutorul Povestilor terapeutice scrise de Lauren Snailham si Povesti terapeutice scrise de Nancy Davis.
Pune in practica ce ai invatat si anunta-ne cum a mers. Iti tinem pumnii!

www.jucariieducationale.ro – Magazin online de unelte psihoeducationale, instrumente nonformale si jocuri creative
Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totala sau partiala a textului se pedepseste conform legilor in vigoare.