„Începerea creșei sau grădiniței e dificilă, dar cu puțină pregătire nu trebuie să fie o tragedie” – Dr. Psih. Adela Raluca Moldovan

Pentru a face această pregătire mai blândă și mai ușoară, Jucării Educaționale oferă acest pachet psihoeducațional, un instrument folositor fiecărui părinte și fiecărui cadru didactic.
Pachetul conține:
1.Cartea pentru copii „Rareș se pregătește de grădiniță”
2.Cartonașe “Rutinele familiei noastre”
3.Ghid și exercitii practice pentru părinți

** Cartea pentru copii „Rareș se pregătește pentru grădiniță” prezintă, într-un limbaj ușor de înțeles de către copil, cum se pregătesc Rareș și familia lui pentru grădiniță cu câteva zile înainte de marele eveniment.
Vă invităm așadar să intrați în lumea lui Rareș. Oare ce emoții experimentează el? Cum gestionează situația părinții? Cum integreaza ei noua experiență în viața lor? Haideți să aflăm împreună.

Formatul cărții: 150 mm x 220 mm
Nr. pagini: 12
Ilustrații: Cătălina Ciolan
Autori: Alexandra Gorea, Daniela Irimeș, Camelia Șerfezeu, Adina Tritean

** Cartonașele “RUTINELE FAMILIE NOASTRE”
Am cuprins într-un set de 22 cartonașe (laminate) rutinele principale din sânul unei familii. Este un instrument care oferă familiei și copilului ajutor în organizarea orarului zilnic.

De ce au copii nevoie de rutine?
Fiecare familie are nevoie de rutine. Acestea ajută familia să-și organizere viața și o împiedică să devină prea haotică. Copiii se descurcă ce mai bine atunci când rutinele sunt consecvente, predictibie și consistente.

Una dintre ce mai mari provocări ale unei familii este de a stabili rutine confortabile și eficiente, care ar produce un compromis echitabil și fericit între dezordinea și confuzia ce pot apărea fără rutine și între rigiditatea și plictiseala care pot veni o dată cu prea multă structură și prea multă impunere a ordinelor și disciplinei, în momente în care părintele este foarte puțin flexibil și în care copilului nu-i sunt oferite alternative.

Ca și părinte, revizuiește rutinele familiei pentru a te asigura ca acestea îndeplinesc ceea ce îți dorești.

7 beneficii ale rutinelor:
1. Rutinele elimină luptele pentru putere dintre părinți și copii
Rutinele ne ajută să eliminăm luptele pentru putere dintre noi, ca părinți, și copii, pentru că prin rutine nu mai dăm ordine copilului nostru, acea activitate (periatul dinților, somnul de la prânz, pregătirea pentru cină etc.) fiind doar ceea ce facem noi în acel moment al zilei. Părinții încetează să mai fie “cel rău” în ochii copiilor, iar cicălirea este mult redusă.
2. Rutinele îi ajută pe copii să coopereze
Rutinele îi ajută pe copii să coopereze, reducând astfel stresul și anxietatea pentru toți cei implicați. Cu toții știm ce urmează, primim înștiințări echitabile referitoare la tranziții, și nimeni nu se simte forțat să facă un anumit lucru.
3. Rutinele îi ajută pe copii să învețe să se ocupe singuri de anumite activități
După o perioadă, copiii învață să-ți perieze singuri dinții, să-și pregătească ghiozdănelul etc. fără a i se reaminti constant. Copiii iubesc să se ocupe de ei înșiși. Acest obicei le crește sentimentul competenței și al autorității, al măiestriei. Copiii care se simt mai independenți și simt că dețin autocontrolul au mai puțină nevoie să fie rebeli sau să se poziționeze în contradicție cu adultul.
4. Copiii învață conceptul “abia aștept/aștept cu nerăbdare“  atunci când vor să facă ceva ce le place…
…, acest lucru fiind o etapă importantă pentru a face acomodarea la cerințele unui orar/program mai ușoară și mai distractivă.
5. Rutinele îi ajută pe copii să se obișnuiască cu un orar/program… astfel încât să adoarmă mult mai ușor noaptea.
6. Rutinele îi ajută pe părinți șă construiască în acele momente, acea conectare prețioasă cu copilul său.
Cu toții știm că avem nevoie să ne conectăm cu copiii noștri în fiecare zi, însă atunci când scopul și focusul nostru este să-l facem pe copil să meargă la somn pentru că este noapte și acesta este orarul, pierdem oportunitatea de a ne conecta cu cel mic. Dacă ne creem mici ritualuri de conectare integrate în rutinele noastre, acestea vor deveni obiceiuri. Încearcă să te ghemuiești în pat lângă cel mic atunci când se trezește dimineața, sau încearcă un ritual de “identificare” când vă revedeți:
Te văd! Uite ochișorii aceia verzi și frumoși pe care îi iubesc eu mult de tot!” sau un ritual după ce ieșiți de la băiță: “Haide să ne uscăm degețelele de la picioare… piciorușele… burtica…”
Astfel de ritualuri te încetinesc și te conectează cu copilul tău, iar dacă vei face ritualurile ca “parte din rutină”, acestea vă vor oferi tuturor siguranță, precum și conectare și cooperare.
7. Orarele îi ajută pe părinți să fie consecvenți în ceea ce privește așteptările lor
Dacă totul ar fi o luptă, copii ar câștiga de fiecare dată, iar părinții ar sfârși prin a soluționa lupta astfel: mai mult timp pentru TV, sărit peste periatul dinților în noaptea aceasta etc. Utilizând rutinele, părinții pot cel mai probabil să rămână consecvenți așteptărilor sănătoase pentru toată familia, pentru că “așa procedăm noi, în casa noastră”. Rezultatul: o familie cu obiceiuri sănătoase, unde toate lucrurile se desfășoară mai lin!

** Ghid și exerciții practice pentru părinți – abordarea psihologică a intrării în colectivitate (creșă sau grădiniță)

Îngrijirea și experiențele de care copiii au parte în primii ani de viață au o puternică influență asupra modului în care ei văd lumea, relaționează cu ceilalți și au un echilibru în viață.  Perioada de adaptare la noul mediu(creșă sau grădiniță) este foarte importantă atât pentru copil (indiferent de vârsta) cât și pentru părinte.

Situația ideală este doar în revistele glossy și în reclamele pentru detergenți. În viața reală ai parte de un carusel de emoții și uneori de situații care par fără rezolvare.
Pentru tine și pentru familia ta, ce înseamnă această experiență?

Ghidul reprezintă un suport pentru părinți, oferindu-le informații validate științific despre dezvoltarea copiilor, recomandări pentru abordarea noii situații, dar și exerciții practice pentru a întelege și gestiona emoțiile și pentru a integra optim schimbarea.

Așteptăm cu drag comenzile dumneavostră. Pachetul poate fi comandat de pe site-ul nostru www.jucariieducationale.ro

Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totală sau parțială a textului se pedepsește conform legilor în vigoare.