Aveti traditii in familia voastra?

Crearea unor ritualuri de famile nu poate fi lasata la voia intamplarii. In ziua de azi, majoritatea familiilor motiveaza cu lipsa de timp si agitatie continua. Activitati, sport, munca, scoala si alte angajamente pot face membrii unei familii sa se imparta in diferite directii in majoritatea timpului. Acest lucru poate afecta atat de mult o familie, incat fara o stabilire constienta a unor ritualuri sau traditii, familia isi poate pierde sensul unitatii si sa devina doar un grup de oameni ce traiesc sub acelasi acoperis.

De ce sunt importante traditiile?

Studiile arata ca stabilirea si mentinerea unor traditii de familie contribuie cu adevarat la bunastarea acesteia. Ganditi-va putin la copilaria voastra. Probabil nu va amintiti exact cadourile primite, ci mai degraba toate ritualurile sau lucrurile  pe care le-ai facut impreuna cu parintii. Traditiile  pot fi un minunat mod de a da timpului petrecut impreuna un sens, de a oferi sentimentul de apartenenta si de iubire fata de familie. In acelasi timp, traditiile contribuie la dezvoltarea identitatii personale si sunt un punct de pornire pentru ca micutul vostru sa raspunda la intrebarea: „cine sunt eu?”.

Cum cream o traditie?

Traditiile de familie nu trebuie sa implice neaparat bani si nu trebuie sa fie complicate. Cele mai importante ingrediente sunt distractia si comuniunea.

 

Ritualuri zilnice, saptamanale, anuale

  • Pentru ritualurile zilnice, intergrati ca rutina imbratisarile, saluturile de “la revedere” si de “bun ramas”. Imbratisati si dati un pupic copilului in fiecare dimineata cand acesta se trezeste. Daca li se va parea inconfortabil atunci cand cresc mai mari, incercati ceva de genul unei “high-five/bate palma” sau o bataie pe spate. Nu lasati copilul sa mearga la somn fara a-i spune de fiecare data “noapte buna”.
  • Cina este momentul potrivit pentru a incepe un ritual de familie zilnic. Incercati sa luati mereu cina impreuna si vorbiti despre ce ati facut in timpul zilei.
  • Creati apoi ritualuri saptamanale. Ceva ce sa faceti impreuna o data pe saptamana: o plimbare in parc, o mini excursie in afara orasului, o iesire la cinema sau teatru etc.
  • Evenimentele anuale ca sarbatorile, zilele de nastere sau alte ocazii speciale, o vacanta anuala mai lunga, pot fi integrate ca traditii de familie anuale.

Repetitia este ceea ce face un eveniment distractiv intr-o traditie. Cand un eveniment se repeta intr-o familie, copiii incep sa-l anticipeze. Ei asteapta sa se intample la acel moment din calendar. Vor participa,  apoi isi vor aminti.

Cand creati traditii sau reluati una deja creata, nu va stresati pentru a o crea extravaganta. De multe ori cele mai frumoase traditii sunt cele mai simple si pot fi create fara absolut nici un ban. Oricare ar fi traditia, faceti sa fie unica, doar a familiei voastre, o traditie pe care copiii sa si-o aminteasca.

Creati traditii! Faceti ca acestea sa fie experiente minunate petrecute impreuna ca familie. Incepeti acum si repetati-le!

Bibliografie:

Dr. Wendy Sue Swanson, MD, MBE, 2011, Establish Traditions, Seattle Mama Doc

Denise D. Witmer, The Importance of Family Traditions, Netplace – Raising Successful Children