Abilitatile emotionale si sociale au un rol foarte important in viata noastra, atat in copilarie, dar si odata ce ajungem la varsta adulta. Studii din psihologie arata ca abilitatile copiilor de a forma relatii si de a  relationa cu cei din jur sunt un predictor mai puternic pentru adaptarea la viata adulta decat potentialul lor cognitiv. De aceea e important sa contribuim la dezvoltarea socio-emotionala a micutilor cat mai de timpuriu.

Ce sunt emotiile?

Emotiile sunt trairi fata de un eveniment sau situatie si au o componenta cognitiva (gandurile pe care le avem relationate cu situatia data) si o componenta comportamentala (mimica fetei, pozitia corpului sau alte manifestari biologice – ex. cresterea temperaturii corpului atunci cand ne infuriem).  Acestea au un puternic rol adaptativ, adica ne ajuta pe noi sa ne adaptam la diferite situatii de viata si sa relationam cu cei din jur.

Afisul emotiilor

Care sunt abilitatile socio-emotionale?

Principalele abilitati emotionale sunt:

  • intelegerea emotiilor (proprii si ale celor din jur)
  • exprimarea emotiilor
  • reglarea emotionala

Dezvoltarea abilitatilor socio-emotionale nu numai ca ajuta la formarea si mentilerea relatiilor sociale, dar ajuta copiii sa se adapteze la situatii noi (ex. inceperea gradinitei sau mersul la scoala). In acelasi timp, dezvoltarea emotionala a micutilor previne aparitia problemelor emotionale si a celor comportamentale.

Ce putem face cu copiii pentru a le dezvolta abilitatile socio-emotionale?

  1. Vorbiti cu micutul dumneavoastra despre emotii

Emotiile de bucurie, tristete, frica, furie si dezgust apar cel mai de timpuriu la ce mici. Chiar daca inca le pot verbaliza, acestia le exprima si e important ca dumneavoastra sa le etichetati pentru ei (ex. ai un zambet foarte larg in dimineata asta, esti foarte bucuros, nu?).

  1. Nu va ascundeti emotiile

Stim ca va doriti tot ce e mai bun pentru copilul dumneavoastra, insa ar fi imposibil sa fiti tot timpul cu zambetul pe buze. Lasati-l pe cel mic sa va vada chiar si atunci cand sunteti trist sau furios si spuneti-i ce emotie simtiti (ex. acum sunt furios pentru ca am spart o farfurie, insa voi bea un ceai si ma voi linisti imediat).

Plansa Familia Mea cu sentimente

  1. Includeti emotiile in jocurile cu cel mic

Copiii invata cel mai usor prin joc. De aceea puteti sa transformati jocul cu cel mic intr-un joc despre emotii. Spre exemplu, identificati emotiile personajelor din povesti si mimati-le alaturi de cel mic (ex. cum faci tu cand esti bucuros?).

Poveste terapeutica Partea VII – Abilitati socio-emotionale

  1. Ajutati-l pe micut sa isi dezvolte strategii de reglare emotionala

Momentele dificile sunt un prilej bun pentru a-l ajuta pe cel mic sa isi dezvolte strategiile de reglare emotionala. De multe ori, copiii reactioneaza in anumite moduri pentru ca nu stiu cum altfel sa se manifeste.

De aceea, e important sa ii aratati dumneavoastra cum e in regula sa se manifeste. Mai intai, reflectati empatic emotia pe care o simte cel mic si aratati-i in primul rand ca il intelegeti. Apoi, exemplificati un comportament adecvat (ex. inteleg ca esti furios ca nu vom sta aici 3 minute ca sa ne linistim si apoi ne jucam din noi).

Incurajati-l de fiecare data cand reuseste sa se regleze emotional, precizandu-le exact ce au facut.

Cartonase emotii Familia mea

Sursa: http://www.unicef.ro/wp-content/uploads//dezvoltare-abilitati-pt-pdf.pdf, accesat la data de 08.12.2016.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns