Povestile terapeutice contin o varietate de teme in mesaje orientate catre partea intuitiva a cititorului.

Aceste mesaje sunt create pentru a creste simtul de putere personala, acceptare a propriei persoane si capacitatea lui de a iubi si de a fi iubit. Povestile il pot motiva pe cititor sa isi constientizeze si gestioneze calitatile si resursele, gasind un scop in viata, il ajuta sa perceapa lumea acurat, stabilind relatii sociale sanatoase si detasandu-se de abuzul sau experientele traumatice din trecut.
Daca esti un terapeut sau profesor, cu siguranta folosesti anecdote si metafore in povestile cu care lucrezi, constientizand acest lucru sau nu. Pentru ca povestile fac parte integranta din viata noastra cotidiana,incorporand povestile terapeutice in tratamente sau educare este floare la ureche. Mai mult, poti deveni priceput sa adaptezi povesti terapeutice pentru adulti sau un anumit tip de client/pacient sau iti poti crea propriile povesti cu care sa calmezi, vindeci, inspiri.

Paragraf dintr-o poveste terapeutica:
“A fost odata ca niciodata, intr-un oras nu foarte indepartat, un caine mare si blanos. Viata cainelui era una foarte fericita. Traia intr-o familie care iubea animalele; primea intotdeauna multa mancare si oase mari si suculente la ocazii speciale. Familia l-a numit Fulgerica, pentru ca vroiau ca el sa fie feroce si sa sperie hotii.
Dar Fulgerica era un catel linistit si iubitor ce isi petrecea timpul alergand prin curte, unde era fericit s a urmareasca veverite sau sa adoarma la umbra. Vecinii aveau la randul lor un catel numit Bobita . Bobita facea parte din viata lui Fulgerica de multa vreme. In fiecare dimineata, Fulgerica abia astepta sa mearga la gard si sa alerge de-a lungul lui, in timp ce Bobita facea acelasi lucru de cealalta parte a gardului. Ei latrau unul la celalalt, gafaiau si scheunau impreuna, iar cateodata aveau voie sa se joace in aceeasi curte. Bobita facea parte din viata lui Fulgerica de atat de mult timp incat acestuia i se parea normal sa-l astepte in fiecare zi la gard ca sa-l salute.
Intr-o dimineata, cand Fulgerica a alergat spre gard, cum facea de obicei, ceva a fost diferit: Bobita nu a aparut.”

Povestile Terapeutice, Partea I, scrise de Dr. Nancy Davis, se gasesc pe www.jucariieducationale.ro la sectiunea Instrumente Edu.
Aceasta prima parte a povestilor terapeutice, „Povesti ce duc la dezvoltarea unor reactii emotionale adaptative, a gandirii, perceptiilor, credintelor, imaginii de sine si a abilitatilor sociale”, contine povesti ce intaresc ideea conform careia persoanele care au reactii emotionale adaptative inteleg si isi accepta sentimentele ca fiind cele care determina gandurile si comportamente adecvate. Aceste povesti pot fi utilizate de un numar mare de persoane de varste diferite.
Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totala sau partiala a textului se pedepseste conform legilor in vigoare.