Urmatoarea tema  din cadrul Programului “Povesti terapeutice” la gradinita Patricia Cluj-Napoca a fost “Furia”, o povestire despre managementul furiei in cazul copiilor (identificare, temperare si manifestare optima).
Furia este un sentiment pe care multi oameni, daca nu chiar toti, il experimenteaza la un moment dat in viata lor. Adesea si copiii se confrunta cu acest sentiment care ii nelinisteste si le provoaca accese de furie.

De cele mai multe ori furia este perceputa ca fiind un sentiment negativ, cand de altfel este perfect normal sa il avem. Adevarul siretlic consta in a sti cum sa il gestionezi.
Povestirea de fata ajuta copiii sa inteleaga ce inseamna acest sentiment, cum sa il recunoasca, si mai ales cum sa il exteriorizeze intr-o maniera adecvata.
Grupa The Happy Bunnies – 3- 5 ani
Dupa ce am citit povestioara, am intrebat copilasii “Ce inseamna sa fii furios?” si am fost placut surprinsa atunci cand mi s-a raspuns ca suntem furiosi “atunci cand ne facem rosii”; mi-au mai spus ca atunci cand suntem “speriati  suntem gri”  si cand suntem  “galbeni suntem fericiti”. Ne-am adus aminte de povestea “Poate ca sunt un curcubeu”, povestea citita saptamana trecuta. Azi, am invatat impreuna cum este bine sa ne gestionam furia intr-un mod cat mai eficient:

  1. Mai intai constientizam ca “suntem furiosi!”
  2. Apoi numaram rar de la 0 la 5
  3. Inspiram si expiram, pentru a ne linisti corpul
  4. Iar daca avem prea multa energie putem executa cateva sarituri in forma de stea.

Grupa germana ,, Die bunten Schmetterlinge “( 5-7 ani)
La inceputul lectiei, am facut o scurta recapitulare, si ne-am amintit ce sentimente am invatat saptamana trecuta. Spre bucuria mea, copiii nu numai au retinut toate sentimentele ci si culoarea corespunzatoare fiecarui sentiment. Una dintre fetite mi-a spus ca a fost “suparata, deoarece a cazut de pe banca si s-a lovit”. Un baietel mi-a spus ca a fost “fericit deoarece a dormit un prieten apropiat la el”, spontan, fara  sa ii intreb eu. Apoi am citit povestea, ne-am uitat impreuna la ilustratii, iar dupa aceea am repetat fiecare, toate exercitiile propuse de Petru in povestea lui despre Cum anume sa gestionam Furia.
Am colorat impreuna si la final fiecare dintre copilasi a primit cate un cartonas, pe care sa il ia cu ei acasa, cartonas pe care sunt notate 6 metode prin care ne putem gestiona sentimentul de furie!

www.jucariieducationale.ro – Magazin online de unelte psihoeducationale, instrumente nonformale si jocuri creative

Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totala sau partiala a textului se pedepseste conform legilor in vigoare.