Continuam Proiectul “Povesti terapeutice” de la Gradiniata Patricia, Cluj-Napoca cu o povestire despre anxietate si despre modul in care un copil reuseste sa o gestioneze. Povestirea se numeste “Cupa cu nelinisti”, autor Lauren Snailham.

Adesea copiii se confrunta cu situatii noi pe care cu greu le pot intelege. Astfel de situatii pot genera sentimente greu de suportat. Uneori ele ii coplesesc, iar copiii raman neputinciosi, fara ajutor in fata lor si foarte anxiosi. “Cupa cu nelinisti” ii ajuta pe copii sa inteleaga ce inseamna “ingrijorarea” si felul in care ii poate afecta. Mai mult, copiii au oportunitatea de a-si recastiga o parte din control, libertatea si linistea interioara, lucruri pentru care povestirea ofera o serie de strategii.

The Happy Bunnies – grupa de la Gradinita Patricia
A fost o lectie minunata! Am citit povestea “Cupa cu nelinisti”, ne-am uitat impreuna la ilustratii, am invatat ce anume este INGRIJORAREA, cum anume putem sa ne dam seama ca suntem ingrijorati, ce putem face in acele momente si cui ar trebui sa spunem despre ceea ce simtim in acel moment. Uitandu-ne la ilustratii, copiii au recunoscut expresiile faciale (“este fericita”, “este bucuroasa”, “danseaza si zambeste”, “este trista”, “este suparata”, “cred ca i se intampla ceva”, “plange si este nervoasa”, “se gandeste la ceva”) ale Laurei – personajul principal al povestioarei. M-am bucurat foarte mult sa vad ca acesti minunati copii stiu atat de multe sentimente. Am repetat impreuna cum anume ne putem da seama ca suntem ingrijorati, si mai ales ce anume putem face in acele momente. Una dintre sugestii era sa incercam sa ne linistim inspirand si expirand, iar un copil mi-a spus “Asa trebuie sa facem si cand suntem furiosi!” – am fost placut surprinsa de acest lucru, deoarece era o metoda pe care o invatasem saptamana trecuta si faptul ca au tinut minte, pentru mine este cel mai frumos cadou primit din partea acestor copii deosebiti! Am colorat cu totii desenul cu imaginea Laurei, imagine care sugera faptul ca aceasta era ingrijorata. In timp ce copiii colorau, eu, educatoarea grupei si directoarea gradinitei am construit o casuta a grupei – in care copiii pot sa isi puna biletele cu nelinisti (deoarece copiii nu stiu sa scrie, educatoarea va fi cea care ii va ajuta).

Grupa – Die bunten Schmetterlinge, Gradinita Patricia Cluj-Napoca
Am inceput lectia “Cupa cu nelinisti” analizand imaginea de pe coperta, imagine care o reprezinta pe “Laura”, personajul principal al povestei. Am intrebat copilasii – Cum cred ei ca se simte Laura in momentul ilustrat in acea imagine? Raspunsurile au fost diferite, dar foarte bine interpretate: “trista”, “o doare burtica”, “suparata”, iar mai apoi apare si raspunsul asteptat “ingrijorata”. Baietelul care spunea ca “Laura pare a fi ingrijorata”, “m-a ajutat” sa explic si celorlati copilasi ce inseamna acest sentiment, – “Sa fi ingrijorat inseamna sa te gandesti ca ceva rau s-ar putea intampla” – a fost explicatia lui Marius (pseudonim). Mai apoi, am citit povestea si am vazut cum anume putem sa ne dam seama ca suntem ingrijorati si ce anume putem face in acea situatie. Am repetat impreuna, apoi am raspuns la cateva intrebari pe baza textului. Pentru aprofundare, am colorat imaginea Laurei – imaginea cu care am inceput povestioara, si am confectionat o casuta din carton, “Casuta cu nelinisti” – asa cum am numit-o noi!

Am facut si multe poze, atat cu grupa “The Happy Bunnies” cat si cu grupa “Die bunten Schmetterlinge”, poze pe care le puteti vedea aici:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.170094563102290.30465.100003052432658&type=3
Instrumentele si fisele de lucru au fost oferite de www.jucariieducationale.ro
Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totala sau partiala a textului se pedepseste conform legilor in vigoare.