Ieri, 07.04 ne-am întâlnit cu Prietenii Curcubeului în cadrul Festivalului Altfel. Copii de la câteva școli primare, clasele 1-2, au ales să petreacă o oră “ALTFEL” cu noi. Am vorbit împreună despre emoții, sentimente, gânduri.
Am început atelierul nostru cu una dintre poveștile noastre terapeutice, „Poate ca sunt un curcubeu„, o povestire care îi ajută pe copii să exploreze gama largă de sentimente pe care le pot experimenta. Copii l-au cunoscut astfel pe Iulian, un băiețel care ne-a explicat de ce se aseamană el cu un curcubeu și cum fiecare dintre noi se poate asemana la rândul lui cu un curcubeu, dar culorile din curcubeul fiecăruia pot diferi. De ce? Pentru că fiecare dintre noi trăim diferite emoții.
Fiecare copil și-a creat apoi propriul curcubeu, în funcție de situațiile, gândurile și sentimentele trăite săptămâna trecută. Copiii au fost minunați! Au desenat și au exprimat apoi în cuvinte fiecare situație și emoție așa cum au știut ei. Am avut parte de curcubeie colorate și foarte variate 🙂
Cum s-au simțit Prietenii Curcubeului?! Ne-au scris câteva gânduri, așa cum au știut ei 🙂 Citez mai jos:
“Fericire, bucurie”, “Eu mam sintit fericit,emotionat”, “Foarte bine”, “Azi am fost vesela”, “Astazi la casa de cultura a studentilor ma-m distrat, mi-a placut totul si am ras”, “Mam simtit foarte bine cu voi”, “Mam simizit bine”, “Astazi la prietenii curcubeului mam simtit foarte bine”, “Eu am fost bucuros”, “Smecher, fericit” și … bilețelul meu preferat: “Astăzi mam simțit foarte albastră!”
O parte foarte importantă din dezvoltarea emoțională și socială a unui copil o constituie învățarea identificării și recunoașterii propriilor emoții. Adesea copiii devin confuzi din cauza experiențelor emoționale pe care le au și sunt nesiguri în legatură cu ceea ce li se întâmplă.
Ajutați-i pe copii să își exploreze mulțimea de sentimente foarte diferite pe care le pot avea, și toate acestea, într-un mod distractiv și plin de culoare. Mai mult, ajutați-i să înteleagă faptul că este absolut normal să avem sentimente pozitive, dar și negative.
Ajutorul acordat copiilor în a-și constientiza sentimentele și furnizarea unor mijloace potrivite prin care să le gestioneze eficient le asigura acestora sentimentul că sunt stăpâni pe situație. Mai mult, le permit relaționări sănătoase cu cei din jur.
Lucrați cu cei mici pe partea de dezvoltare emoțională! Cu cât mai devreme, cu atât mai bine!
Dacă copilul se va obișnui de la o vârstă fragedă să-și exprime și să-și identifice emoțiile, atât propriile emoții cât și emoțiile exprimate de cei din jur, va avea bazele unei copilării sănătoase și își va construi mai usor inteligența emoțională.
Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totală sau parțială a textului se pedepsește conform legilor în vigoare.