Cuvantul– expresie a emotiilor, a nevoilor, a aprecierilor. Unii cercetatori sustin ca ne nastem cu un potential virtual de cunostinte despre gramatica universala si ca mediul nu influenteaza dezvoltarea ulterioara a acestuia, altii sustin ca experientele noastre sunt cele ce ajuta la dezvoltarea limbajului. Incepand cu perioada prenatala si pana la pubertate, copiii trec prin cateva perioade critice de dezvoltare a anumitor abilitati, creierul fiind sensibil la un anumite tipuri de stimulari.

Capacitatea de perceptie (intelegere) a limbajului apare inaintea capacitatii de producere si se restrange odata cu familiarizarea cu limba materna. Bebelusii sunt sensibili la regularitatile  din limbaj –tocmai de aceea primele cuvinte sunt de obicei doua silabe alaturate- mama, tata, papa- si la varsta de 1 an pot face diferenta intre foneme.

La 2 luni apare ganguritul cand parintele e sfatuit sa ofere feedback pozitiv prin verbalizari (protodialog),  iar autostimularea sau ganguritul singur ajuta la dezvoltarea motorie; la 6-9 luni apare lalatia iar la 10-15 luni apar primele cuvinte desi nu asociaza cuvintele cu obiectul sau persoana pe care o reprezinta; primele cuvinte sunt de obicei obiecte sau persoane din experienta sa: familia, jucarii, predominand substantivele.

La varsta de 2 ani exista o explozie a vocabularului cu invatarea a aproximativ 8 cuvinte/zi.  Acest fenomen faciliteaza interactiunea parinte-copil, copilul alegand sa faca acele activitati placute pentru el si primeste din partea parintelui feedback, astfel copilul participand activ in invatare.

Ce am invatat azi?
ü  Dezvoltarea limbajului incepe inca din perioada prenatala cu dezvoltarea perceptiei limbajului
ü  Ganguritul autostimuleaza copilul si favorizeaza dezvoltarea motrica
ü  Primele cuvinte spuse nu sunt asociate cu persoana sau obiectul desemnat
ü  La doi ani copiii invata circa 8 cuvinte/zi

Suport media:
http://www.youtube.com/watch?v=PZatrvNDOiE

Teorie vs. Practica
In teorie, practica e simpla.
Te invit sa testezi acest concept cu ajutorul cartonaselor educationale cu animale, legume sau fructe si cartonasele educationale Alfabetul Limbii Romane si Alfabetul Limbii Engleze oferite de Sofia si prietenii sai.
Pune in practica ce ai invatat si anunta-ne cum a mers. Iti tinem pumnii!

www.jucariieducationale.ro – Magazin online de instrumente educationale si jucarii pentru copii din Cluj

Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totala sau partiala a textului se pedepseste conform legilor in vigoare