“Desi sugarii au in comun aceleasi tipare de dezvoltare, fiecare vadeste de la inceput o personalitate distincta: combinatia relativ constanta de emotii, temperament, gandire si comportament care da unicitate fiecarei persoane (Eisenberg, Fabes, Guthire si Reiser, 2000).
Iata caracteristicile, pe varste adaptate dupa Sroufe, 1979

0-3 luni – Sugarii sunt receptivi la stimulari. Incep sa arate interes si curiozitate si zambesc imediat la vederea oamenilor.
3-6 luni – Sugarii pot sa anticipeze ce se va intampla in viitorul imediat si simt dezamagire daca nu se intampla. Arata acest lucru prin furie si au comportament circumspect. Zambesc, ganguresc si rad des. Este o perioada a desteptarii sociale si a primelor interactiuni reciproce intre copil si ingrijitor.
6-9 luni – Sugarii joaca jocuri sociale si incearca sa obtina reactii din partea oamenilor. Vorbesc cu alti sugari, ii ating si incearca sa ii convinga sa le raspunda. Exprima emotii mai diferentiate, aratand bucurie, frica, furie si surprindere.
9-12 luni – Sugarii sunt foarte preocupati de ingrijitorul lor principal, pot incepe sa se teama de straini si sa se poarte rezervat in situatii noi. La un an isi comunica mai clar emotiile, evidentiind stari de dispozitie, ambivalenta si gradatii afective.
12-18 luni – Copiii isi exploreaza mediul, folosindu-i drept baza sigura pe oamenii de care sunt cei mai atasati. Pe masura ce isi iau in stapanire mediul, devin mai increzatori in ei insisi si mai dornici sa se impuna.
18-36 luni – Copiii devin uneori nelinistiti, fiindca acum isi dau seama cat de mult se desprind de ingrijitori. Isi prelaboreaza constiinta limitarilor proprii prin fantasme si jocuri si identificandu-se cu adultii.”

Sursa bibliografica:
“Dezvoltarea Umana” – Diane E. Papalia, Sally Wendkos Olds, Ruth Duskin Feldman

Teorie vs. Practica
In teorie, practica e simpla.
Te invit sa testezi acest concept cu ajutorul  Povestilor terapeutice Lauren Snailham oferite de Sofia si prietenii sai.
Pune in practica ce ai invatat si anunta-ne cum a mers. Iti tinem pumnii!
 
www.jucariieducationale.ro – Magazin online de unelte psiho-educationale, instrumente nonformale si jocuri creative

Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totala sau partiala a textului se pedepseste conform legilor in vigoare.